У Польщі розслідують шахрайство з українським зерном: справа стосується 75 компаній

25 липня 2024, 09:23 4122

Прокуратура Жешува (Польща) веде розслідування щодо незаконного ввезення агропродукції з України на територію Польщі.

Кримінальне провадження у справі про шахрайство з українським зерном охоплює 75 компаній у Польщі, пише Rzeczpospolita.

«Під слідством перебувають компанії, зареєстровані в Польщі. Серед них немає українських компаній. Підозрювані у розслідуванні — переважно громадяни Польщі, але є також громадяни України та громадянин Естонії», — розповіла речниця прокуратури Дорота Соколовська-Мах.

За даними слідства, 2022 року на кордоні з Польщею посередники купували українське зерно і продавали його як польське. Слідство вважає, що ці компанії завезли до Польщі тисячі тонн технічного зерна, приховуючи його походження та призначення. Технічне зерно можна використовувати, наприклад, для виробництва етанолу або як біокомпонент для біопалива, але одразу після ввезення його продавали для виробництва борошна. 

Зернові махінації стосуються майна значної вартості, тому кримінальна відповідальність висока — покарання до 10 років. Підозрюваних також звинувачують у введенні митних органів в оману шляхом використання недостовірної документації, зокрема податкових накладних щодо виду імпортованих товарів. 

«Назвати точні дані щодо кількості та вартості сільгосппродукції, на яку поширюється це провадження, можна буде лише на завершальній стадії розслідуванн. Наразі це питання є предметом аналізу», — додала Дорота Соколовська-Мах.