Нова зернова угода: на що не погодиться Україна

22 липня 2024, 09:22 5900

У Туреччині не полишають сподівань відновити роботу зернового коридору. Позиція України — жодного контролю та обстежень суден, які йдуть з українських портів.

Про це у телеефірі заявив посол України у Туреччині Василь Боднар, передає «Укрінформ».

«Те, що ми створили свій власний коридор (у Чорному морі – ред.), стимулює партнерів прокладати інші маршрути. Я хотів би нагадати, що кораблі проходять територіальними водами Румунії, Болгарії і Туреччини, а зараз йде мова про створення більш безпечного маршруту. Єдине, що нас не влаштовує, — це повернення до умов, які були в рамках першого зернового коридору. Ніякого контролю, ніяких обстежень суден, які йдуть з українських портів, бути не може. Ми на це ніколи не погодимось», — зазначив Боднар.

Він зауважив, що ці переговори — частина підготовки до Конференції з продовольчої безпеки, яка відбудеться у Туреччині наприкінці серпня.

«На першому Саміті миру було домовлено, і це відображено у комюніке саміту, що питання глобальної безпеки буде відпрацьовуватися у робочій групі і певний форум концентруватиметься саме на безпеці виробників сільськогосподарської продукції, портів, на забезпеченні судноплавства, на створенні умов для безпечної доставки продукції з України до тих країн, які цього найбільше потребують», — сказав Боднар.