Створення нового стандарту на пшеницю наближається до фінішу

28 січня 2019, 11:47 2135

Міністерство аграрної політики та продовольства вийшло на фінальний етап напрацювання нового стандарту на пшеницю.

Про це повідомила заступник міністра аграрної політики та продовольства Олена Ковальова, говориться у повідомленні Мінагропроду.

«Метою коригування стандарту є оптимізація техніко-технологічних процесів виробництва зерна пшениці та гармонізації його нормування з міжнародними нормами, зокрема країн Європейського Союзу. При цьому обов'язковим залишається врахування інтересів вітчизняного виробника, а також сприяння умовам бізнесу і міжнародної торгівлі», — зазначила Олена Ковальова.

Рішення щодо коригування ДСТУ на пшеницю було прийнято у 2018 році, зважаючи на тривалий час його дії без перегляду та змін. Так, у вересні в рамках засідання технічного комітету «Зернові культури та продукти їх переробки» було розглянуто та схвалено першу редакцію оновлено стандарту на пшеницю, яка була оприлюднена для публічного обговорення на двомісячний термін. При підготовці другої редакції були враховані пропозиції, які надійшли від учасників зернового ринку.

«В оновленому стандарті пропонується зменшити кількість класів непродовольчої пшениці, що матиме позитивне значення, особливо у системі її заготівлі. Також увага надається показникам, пов'язаним з хлібопекарськими властивостями зерна — вмістом білка та клейковини. Уперше до стандарту, пропонується ввести показник вмісту зерен, пошкоджених клопом-черепашкою, а у якості рекомендованого — значення сили борошна», — відмітив Володимир Топчій.

Уточнюється, що проект другої редакції ДСТУ на пшеницю буде розглянуто на засіданні Технічного комітеті у лютому поточному року. Плановий термін введення в дію нового стандарту після затвердження — травень-червень 2019 року.