Таку думку висловила директор Навчально-наукового інституту неперервної освіти НУБіП України Олена Ковальова під час конференції Berry Drive 2021.
«Сільське господарство є вразливим до зміни клімату через зміну екосистем, зменшення продуктивності сільськогосподарських культур. При підвищенні температури на 1°С природні зони зміщуються приблизно на 160 км. З 1998 по 2008 роки середня температура в Україні зросла на 0,6°С, а за останні 100 років — на 0,8°С. Наприкінці 2017 року середня річна температура підвищилася на 1,1°С. В окремих областях — Херсонській та Одеській — можна вже говорити про встановлення субтропічного клімату, і далі ця тенденція буде посилюватися», — зазначає Олена Ковальова.
За її словами, виникає необхідність адаптивного заміщення культур і впровадження нових технологій та сортів, розуміння ринків.
«Тенденція правильного харчування і поява штучного м’яса спричинила зниження попиту на м’ясні продукти. З 2019 року споживання м’яса у світі знижується, і в 2020-му порівняно з 2018 роком зниження становило -3%. Водночас зростає споживання фруктів, ягід. З 2010 по 2019 роки світовий імпорт на фрукти, ягоди та горіхи зріс у 1,6 рази та досяг $136 млрд, а овочів — у 1,3 рази — до $72 млрд», — зазначає Олена Ковальова.
Вона також додала, що дані фактори радикально змінюють структуру аграрного виробництва та торгівлі.
Людмила Лебідь, AgroPortal.ua