Поляки планують повністю закрити кордон з Україною. Чеські фермери доєднаються

14 лютого 2024, 09:19 7520

Польські фермери 20 лютого заблокують усі прикордонні переходи між Польщею та Україною, а також під’їзні шляхи до залізничних перевалочних станцій і морських портів.

Про це заявив Незалежний самоврядний профспілковий союз індивідуальних фермерів «Солідарність», передає «Європейська правда» з посиланням на польські ЗМІ.

«Будуть заблоковані не тільки прикордонні переходи, а й транспортні вузли, під'їзні шляхи до залізничних перевалочних станцій і морських портів», — йдеться в комюніке профспілки.

Польські фермери заявляють, що протестують проти неконтрольованого напливу товарів з України до Польщі через рішення ЄС. За їхніми словами, відсутність регулювання ставить під сумнів прибутковість сільськогосподарського виробництва, переробки та інших галузей, пов'язаних з сільським господарством.

Крім того чеські фермери наступного тижня мають намір приєднатися до міжнародного протесту аграрних організацій Центральної та Східної Європи, які роздратовані аграрною політикою Євросоюзу та імпортом дешевшої продукції з України.

У рамках масової акції, яка відбудеться 22 лютого, вони влаштують протестні ходи до прикордонних переходів, де зустрінуть колег з інших країн. 

Ще до цього частина аграріїв у понеділок, 19 лютого, збирається вирушити з важкою технікою до Праги, де хочуть перекрити трасу.

За словами речниці Аграрної палати Барбори Панкової, неможливо передбачити, скільки тракторів та іншої важкої техніки поїде на кордон.

«Ми не можемо виключити, що прикордонні переходи та дороги будуть заблоковані», – сказала вона.

Представники сільськогосподарських організацій з Польщі, Чехії, Словаччини, Угорщини, Литви та Латвії на початку тижня передали єврокомісару з питань сільського господарства Янушу Войцеховському свої вимоги. Йдеться про компенсацію фермерам за зелену політику, послаблення бюрократії та прозорість системи субсидій, а також про краще регулювання української продукції, що прямує на ринок ЄС.

Якщо Єврокомісія не представить план вирішення цих проблем, акції на прикордонних переходах можуть бути повторені, додають фермери.