Цінова конкурентоспроможність української молочної продукції на європейському ринку залежить від співвідношення цін на молоко-сировину в Україні та ЄС.
Як говориться у повідомленні «Спілки молочних підприємств України», в ЄС уже третій місяць поспіль середній рівень цін на молоко-сировину залишається практично незмінним (хоч по окремих країнах спостерігаються певні коливання) і складає в середньому 46,6 євроцентів за кілограм.
Водночас в Україні у перші місяці 2024 року також відбулася певна стабілізація ціни — у перерахунку на євробазис ціна сировини класу «екстра» сформувалася на рівні 40 євроцентів/кг, або 86% від середнього показника по країнах ЄС та 84% від показника Польщі.
«Цінова конкурентоспроможність українських молокопродуктів у січні-лютому 2024 року дещо зросла, проте для того, щоб експортні операції стали вигідними, ціна на молоко-сировину в Україні має становити не вище 70-75% від європейської», — зауважують фахівці.
І додають, що формування експортного потенціалу молочної галузі є особливо важливим в умовах коливання обсягів споживання молокопродуктів, що притаманне періоду воєнного стану.