Названо найкращі вина Закарпаття

25 січня 2024, 18:00 1959

Близько 40 вин отримали нагороди на конкурсі «Червене вино 2024», який проходив 13-14 січня у Мукачеві на Закарпатті. Мета конкурсу — популяризація географічного зазначення «Вина Срібної Землі».

Про це повідомляє Ужгородський пресклуб реформ.

У конкурсі брали участь винороби з Берегівщини, Мукачівщини, Хустщини, Виноградівщини. 22 учасники подали на розгляд журі 86 зразків вина.

Олександр Гарновдій, голова «Асоціації виноградарів, виноробів та дистиляторів Закарпаття»

2023 рік був доволі показовий, відрізнявся від усіх інших кількома речами. Нам вдалося разом з FAO взяти участь у грантових програмах. Понад 20 виноробів отримали гранти (10 і 25 тис. доларів). Це дало сильний поштовх для покращення матеріальної бази виноробів. Сьогодні проходить другий тур відбору, де беруть участь уже інші винороби. У співпраці з FAO ми почали організовувати навчання, цього року планується 12 навчальних турів, один щомісяця, які будуть проводитися або на винарні, або на винограднику.

Володар великої золотої медалі цьогорічного конкурсу Іван Паук (Виноробня Chateau Pauk) зауважив, що Україна більше споживає вина південного регіону, а Закарпаття, на жаль, втратило свої позиції, тому важливою є їх популяризація. 

Олександр Коваль, керівник «Турінформ Закарпаття», експерт з географічних зазначень

Географічне зазначення «Вина Срібної Землі» — це є певний феномен, який об’єднує людей навколо ідеї з тим історичними корінням, яке було в Закарпатській області по виноградарству та виноробству. З іншого боку — це об’єднання забезпечує певні інструменти і можливості, які надає ЄС і FAO у підтримці розвитку виноробства. Адже кожен винороб уже інвестував свій час, досвід, майно у свою справу. 

Сьогодні на Закарпатті 10 приватних виноробів мають ліцензії, ще 10 виробників планують її отримати цьогоріч.