Про це розповів спеціаліст із розвитку плодоовочевого ринку UHBDP Валерій Федоренко в інтерв'ю Аgravery.
«В Херсонській області історично вирощувалась молода картопля. Її конкурентна перевага в тому, що вона з’являється на ринку наприкінці травня — початку червня і торгується до липня. Смакові уподобання українських споживачів створюють попит на ранню продукцію плодоовочівництва — вони в червні хочуть малосольних огірків та ранньої картоплі. Зараз все змінюється, але ці тренди залишаються стійкими», — розповідає Валерій Федоренко.
За його словами, в регіоні з малими фермерами з метою підвищення їхньої прибутковості працює Український проєкт бізнес-розвитку плодоовочівництва. Проєкт, працюючи з дрібними виробниками, стимулює кооперацію, агрегацію, об'єднання їх у групи, формування товарних партій, просування їх на більш рентабельні ринки.
«Цьогоріч проєктом було вибрано дві групи учасників для нової ініціативи — по ягодам і по ранній картоплі — для спільної роботи фермерів під супроводом команди фахівців. Як спеціаліст супроводжую групу картоплярів, ведемо виробництво сумарно на 19 га у с. Нова Маячка. Також із групою працюють агроном, маркетолог, фінансовий аналітик і консультант зі збуту та продажів. Це цікавий досвід, така робота в Україні з картоплярами проводиться вперше. В подальшому ці фермери можуть об'єднатися у сільськогосподарський кооператив», — розповідає Валерій Федоренко.
За його словами, в рамках проєкту порахували собівартість продукції за підсумками минулого року, проведено аналіз ґрунту, насіннєвого матеріалу.
«За нашими підрахунками, фермери-картоплярі торік працювали у збиток. Зараз ми визначили точку беззбитковості, і це перше, що треба розуміти, щоб орієнтуватися, за якою ціною продавати. Також дійшли висновку, що локальні агротехнології, які використовують місцеві виробники, не відповідають сучасним вимогам, зокрема, кліматичним змінам. Та техніка, яка є в наявності у фермерів, розрахована на занадто вузькі міжряддя картоплі. Технології вимагають ширших відстаней, бо інакше ми втрачаємо і в якості, і в урожайності. Цьогоріч змінили технологію — збільшили міжряддя, глибину посадки», — розповідає Валерій Федоренко.