Рада підняла мінімальні ціни на виноробну продукцію

12 жовтня 2024, 08:00 1285

В Україні зміняться мінімальні роздрібні ціни (МРЦ) для вин виноградних та іншої виноробної продукції.

Така норма закладена у законі про підняття податків (№11416-д), який днями ухвалила Верховна Рада України. Про це у Facebook повідомив голова Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду.

За його словами, також, не чекаючи рішення уряду, збільшується на 50% розмір мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін для вин виноградних та іншої виноробної продукції, який встановлений постановою КМУ №957 і не переглядався з 2018 року. 

«З того часу значно зросли витрати на виробництво виноробної продукції через подорожчання енергоносіїв (природний газ, паливно-мастильні матеріали, електроенергія), підвищення цін на комплектуючі, зростання витрат на оплату праці та інфляція. Тому сьогодні перегляд мінімальних роздрібних і оптових цін на виноробну продукцію є нагальною потребою. Наявна МРЦ не покриває реальних витрат виробників на виробництво та реалізацію виноробної продукції», — пояснив парламентар. 

Гайду зазначив, що таке збільшення дозволить підтримати виноградарів, забезпечивши їм можливість продавати свій виноград за вигіднішими цінами. Це зупинить масове викорчовування виноградників і створить умови для нових інвестицій у галузь.