Кукурудзу та ріпак купують за привабливими цінами лише в портах ЄС

15 жовтня 2023, 13:13 5295

Кукурудзу та ріпак станом на середину жовтня купують за привабливими цінами лише в портах країн ЄС. Натомість на ринку сої зовнішні та внутрішні ціни змагаються між собою.

Про це повідомляє аналітичний центр кооперативу «ПУСК», створений у межах ВАР

За словами аналітиків, на привабливість ціни кукурудзи впливає слабкий експорт чорноморськими портами.

«Із 35 зафрахтованих кораблів лише 5-10 вантажаться кукурудзою, решта експортує українську пшеницю. Тому ціни на цю культуру коливаються в портах Одеси від 105 до 115 $/т, а в малих портах  120-130 $/т. Натомість у портах Італії та Румунії ціна краща — 185-192 $/т. Тому експортери в пошуках дешевих вагонів для експорту на дальні дистанції», — пояснюють аналітики. 

Схожа ситуація на ринку ріпаку. Вигідно продати його можна лише в порту Риги. Щоб отримати більший прибуток, є сенс туди везти лише продавцям північно-західних областей України. Інакше продати ріпак можна лише за собівартостю. Є надія на Німеччину, де останнім часом зростає попит на цю олійну. А ось ціни на сою у вересні досягли свого мінімуму і останнім часом почали підвищуватись. Усе це завдяки внутрішньому попиту. 

«Сьогодні експортери готові купити тонну сої у вас на заводі за 13 500 тис. грн. А ось здати на переробні підприємства всередині країни вже можна за 15 000 грн. Тому виробники замислюються над тим, щоб здати сою виробникам жому», — додають аналітики. 

Водночас соя в українських портах на Дунаї коштує 365-375 $/т. А ось у Польщі та Румунії — 380-400 $/т. Експерти прогнозують зростання ціни на початку листопада на цю культуру приблизно на $5 у наших портах та до $15 у єропейських країнах.