Українські сировари у вересні вирішили підняти ціни на свій товар, сподіваючись на традиційне осіннє зростання попиту.
Однак така стратегія, як повідомляє «Інфагро», виглядає ризикованою на тлі загальноєвропейських тенденцій, оскільки за останній місяць у ЄС сир подешевшав більш ніж на 10%, тоді як в Україні подорожчав на 5%.
«Ця цінова невідповідність уже почала впливати на ринок — імпорт сиру в серпні зріс на 10% порівняно з липнем, і вже займає суттєву частку в загальному обсязі продажів. Очікується, що в осінні місяці імпорт продовжить зростати, оскільки європейські постачальники активно користуються вигідною для них ситуацією», — прогнозують аналітики.
Особливо вразливою залишається категорія «білих» сирів, де імпортери вже давно контролюють більшу частину ринку. У сегменті плавлених сирів, попри стабільне виробництво в Україні, частка імпорту також утримується на високому рівні.
«Різниця в цінах між українським сиром і потенційним імпортом залишається значною: навіть із урахуванням знижок, українські виробники не можуть конкурувати за вартістю з імпортованими сирами», — зауважують фахівці.
Водночас продажі українського сиру на зовнішні ринки демонструють позитивну динаміку. Минулого місяця експорт напівтвердих сирів зріс на 16% порівняно з аналогічним періодом торік, хоча імпорт у цій категорії досі вдвічі перевищує експортні обсяги.