ФАО: Україна збере 63 млн т зерна

17 жовтня 2016, 10:13 2315

Виробництво зернових у європейських країнах СНД (Україна, РФ, Білорусь та Республіка Молдова) очікується на рекордному рівні.

Про це свідчить прогноз Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

Доки збирання врожаїв зернових культур 2016 р. ще триває, сукупний обсяг їх виробництва у даному регіоні прогнозується на рівні 184 млн т, що на 7% більше у порівнянні з і так високим рівнем минулого року. Як пояснюють експерти, великою мірою таке зростання завдячує збільшенню обсягів виробництва пшениці, яке прогнозується на рівні 99 млн т, що майже на 8 млн т вище, ніж у 2015 році. Очікується, що виробництво кукурудзи також зросте, але меншою мірою — до 42 млн т.

В Україні виробництво зернових у 2016 році прогнозується на рівні 63 млн т, що означає помірне збільшення обсягів порівняно із 2015 р. Незважаючи на сухість в період посівної, сприятливі погодні умови в подальшому призвели до підвищення врожайності ярих зернових культур та зростанню виробництва на 4%.

«Великою мірою цей приріст пояснюється очікуваним зростанням виробництва кукурудзи на 12% — а саме до 26,2 млн т — як через збільшення посівних площ, так і в результаті підвищення врожайності. Крім того, виробництво ячменю очікується на рівні 8,9 млн т, що на 7% відсотків більше у порівнянні з минулим роком», — відмічають в ФАО.

На відміну від цього, обсяги виробництва пшениці, згідно з прогнозами, скоротяться на 3% — до 25,6 млн т. Проте, якість зерна, як очікується, у цьому році буде вищою.


Для довідки: за оцінками ФАО, світове виробництва зернових в 2016 р. складе понад 2,6 млрд т.