Думка: Втрати майбутнього врожаю варто оцінювати по сучасній лінії фронту

08 квітня 2022, 12:00 625

Сьогодні в Україні вкрай складно оцінити посіви озимини та спрогнозувати потенційний врожай. З одного боку, сівба відбувалась восени і відповідно на всій території України, з іншого — частина площ потрапила в зону бойових дій, а на решті важко спрогнозувати дотримання необхідних технологій.

Про це AgroPortal.ua розповіла заступниця директора компанії ProAgro Group Марія Колесник.

«Більш складна ситуація з пізніми культурами, оскільки, за нашими оцінками, цього року недосів може скласти від 20 до 30% площ. В результаті Україна цьогоріч недоотримає врожай по пізніх культурах до 30% порівняно із середньорічним показником. Треба розуміти, що на частині сільгоспземель неможливо буде провести весняну посівну взагалі. Я б оцінювала потенційні втрати майбутнього врожаю десь по сучасній лінії фронту, бо навіть на звільненій від окупантів території, де велися бої, через мінування та велику кількість механічного забруднення буде вкрай важко або взагалі неможливо провести збір урожаю», — пояснює Марія Колесник.

Так, зібрати врожай не вдасться в Херсонській, Донецькій, Луганській областях. До 50% площ цього сезону також не оброблятимуться в Чернігівській та Херсонській областях, невелика частина Миколаївської області і 10-15% — Київської. Від середньостатистичного показника цього року Україна отримає врожай менший мінімум на 20%.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua