Частка аграрного ВВП зросте попри війну: допомогли інновації

28 червня 2022, 09:17 1386

Загальноекономічне падіння ВВП в Україні за найбільш реалістичного сценарію складе до 40%.

Таким прогнозом поділився перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький, інформує AgroPortal.ua.

Та попри заблоковані порти, складнощі з логістикою, руйнування інфраструктури та незасіяні 25% площ по країні, частка аграрного ВВП у розрізі української економіки зросте, каже чиновник, адже інші галузі постраждали більше. 

Чималу роль у цьому відіграють інноваційні технології, якими агросектор активно користується.

propData.content.image
Тарас Висоцький, перший заступник міністра аграрної політики та продовольства

«Ціль інноваційних технологій — знизити собівартість одиниці продукту. Можуть бути більші інвестиції на гектар, але вони дають меншу собівартість. Тобто в умовах тимчасово обмеженого фінансового ресурсу краще менше сіяти, але не економити на технологіях. Адже інші адміністративні постійні витрати залишаються».

Про те, що зовсім відмовлятися від інновацій не варто, говорить і керівник відділу R&D ІМК Олексій Місюра. Він розділяє інновації на три категорії: hardware, software та ЗЗР, насіння, добрива як третю.

«Умовний безпілотний трактор з Німеччини в Чернігівську область зараз ніхто не повезе на випробування. Але при цьому доступність інноваційного обладнання може зараз залежати від політики компанії, яка його постачає, — пояснює виробник. — Хтось ставить усі проєкти на паузу до закінчення бойових дій в Україні, а хтось досі готовий везти на поле свої сенсори листової діагностики».

Вже зараз із аграріями зв’язуються компанії, які пропонують свої послуги з внесення ЗЗР дронами. «У пізніх фазах росту культур дрони можуть залишитися єдиною опцією в цьому сезоні», — вважає експерт. 

З software — найлегше. Його не потрібно фізично ввозити з-за кордону. Один із прикладів — технологія диференціювання норми внесення добрив, насіння, ЗЗР. Цього року, незважаючи на бойові дії, які прокотилися частиною земель ІМК, агрохолдингу вдалося розширити її використання на площу 25 тис. га (21% від площ компанії, і це на 40% більше, ніж минулого року). 

propData.content.image
Олексій Місюра, керівник відділу R&D ІМК Олексій Місюра

«Компанії, які мали потрібний рівень технологічного розвитку до війни, повною мірою користуються ним зараз для виживання».

Попри всі існуючі складнощі, катастрофи з постачанням матеріальних ресурсів опитані агровиробники не спостерігають. Та й постачальники насіння, ЗЗР та інших складових аграрного виробництва спрямовують на забезпечення ресурсами всі зусилля.

«Ми не припиняємо жоден план із упровадження нових продуктів. Також продовжують розвиток цифрові технології. На період війни ми навіть зробили вільний доступ до деяких цифрових рішень», — коментують у компанії «Сингента».

У наступні роки «Сингента» планує вивести на український ринок ще 5 нових продуктів. Один із них — ЗЗР на основі Адепідинутм — передової діючої речовини з класу карбоксимідів (SDHI). Також компанія працює над сегментом продуктів біологічного походження — стимуляторів і засобів захисту.

У насінництві найбільш очікуваною та значущою подією нового сезону буде запуск нової технології у соняшнику під назвою AIR, що дозволить фермеру дуже гнучко планувати захист від бур’янів. Буде поповнення лінійки гібридів кукурудзи Artesian. «Технологія дозволяє отримувати сталі результати у стресових умовах та умовах нестачі вологи і вже чудово показала себе в Україні», — говорить директор з маркетингу компанії «Сингента» в Україні Костянтин Іванюк.

Чи не найбільшу роль цього сезону в підтримці агроіндустрії відіграватимуть «Фінансові рішення». «Здатність конвертувати зерно в гроші буде мати вирішальне значення у новому сезоні», — пояснили в компанії «Сингента».

Перший заступник профільного міністра Тарас Висоцький додає, що економити на інноваціях не варто, і переконаний, що аграрії не будуть цього робити.