Вартість борщу в Україні зросла на 21,22% за 11 місяців повномасштабної війни.
Про це свідчать підрахунки Офісу ефективного регулювання BRDO.
Так, порція борщу на чотирьох людей, приготовлена за традиційним рецептом, станом на 13 січня коштує 99,2 грн. Порівняно з 24 лютого 2022 року — 81,84 грн — ціна зросла на 21,22%.
Найбільше зросла вартість м’яса — до 167,21 грн/кг (+63,67%), сметани — до 40,26 грн/100 г (+32%) та моркви — до 25,6 грн/кг (+26,5%).
Натомість за вказаний період зменшилась ціна інших овочів — картоплі, капусти та буряку.
«Відчутне здорожчання м’ясних продуктів наразі обумовлюється вартістю кормів, зменшенням поголів’я, а також проблемами в енергетичному секторі. Вони, зокрема, впливають на здатність виробників зберігати як сировину, так і готову продукцію», — пояснили аналітики.
Зазначається, що під час підрахунку «індексу борщу» використовували дані Міністерства фінансів щодо середньомісячних цін на продукти.