Вчені запропонували недорогу технологію для видалення вуглецю з атмосфери

07 травня 2023, 16:00 5172

Скорочення глобальних викидів парникових газів має вирішальне значення для запобігання кліматичної катастрофи, але існуючі методи видалення вуглецю занадто дорогі. Дослідники з Каліфорнійського університету в Берклі запропонували масштабоване рішення, яке використовує прості та недорогі технології для видалення вуглецю з атмосфери і його безпечного зберігання протягом тисяч років.

Про це повідомляється в Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Щоб видаляти вуглець з атмосфери і тим самим стримати і навіть повернути назад глобальне потепління, дослідники з Каліфорнійського університету пропонують вирощувати швидкозростаючі рослини для уловлювання вуглецю з повітря. Скошену біомасу можна закопувати в спеціально створених сухих біоландшафтах. Запропонований вченими підхід дозволяє зберегти поховану біомасу на тисячі років.

«Ми стверджуємо, що правильна інженерія може вирішити всі проблеми кліматичної кризи за прийнятних витрат. Якщо цей метод буде реалізований в глобальному масштабі, він зможе усунути з атмосфери не тільки щорічні викиди двоокису вуглецю, а й викиди попередніх років», — зазначає провідний автор роботи Елі Яблонович.

Згідно з роботою, поховання 1 тонни сухої біомаси видаляє приблизно 2 метричні тонни вуглекислого газу з атмосфери.

Ідея поховання біомаси з метою зв’язування вуглецю стає все більш популярною, причому багато компаній захоронюють усе — від трави до деревини. Але забезпечення стабільності похованої біомаси є складним завданням. Хоча в таких сховищах немає кисню, анаеробні мікроорганізми все одно можуть вижити і викликати розкладання біомаси на вуглекислий газ і метан, що робить ці способи уловлювання вуглецю в кращому випадку нейтральними.

Щоб зупинити процес розкладання, дослідники з університету в Берклі пропонують не тільки обернути поховану біомасу поліетиленом, але і додати в неї сіль. Це робить процес зберігання більш дорогим, але більш надійним.