Одним із цікавих напрямів органічного господарства «Жива Нива» стали експерименти з міскантусом. Його вирощують у вигляді кулісних посівів, що створюють захисні смуги для сої, кукурудзи та квасолі.
Про це розповів власник ТОВ «Жива Нива» Олексій Язиков під час онлайн-зустрічі органічних виробників і авторів навчального посібника «Органічне Землеробство».
За його словами, на полі вже у квітні можна отримати до 25 т сухої маси міскантуса з гектара.
Особливу увагу підприємство приділяє також бобовим. Саме вони дозволяють компенсувати нестачу азоту в ґрунті та зменшувати ризики падіння врожайності.
«У перші роки господарювання раджу звертати увагу на бобові культури, тому що вони точно не падатимуть у врожайності», — радить Олексій Язиков.
Попри те, що врожайність злакових культур в органіці може бути на 15-20% нижчою, економіка господарства лише виграє. Адже витрати на добрива й засоби захисту повністю відсутні.
Єлизавета Котенко, AgroPortal.ua