Уряд розширив перелік товарів критичного імпорту. Включено сільгосптехніку

22 березня 2022, 16:25 1328

Уряд розширив перелік товарів критичного імпорту, включивши до нього необхідну аграріям сільгосптехніку, запчастини, обладнання для сільгоспробіт. Йдеться про трактори, сільгоспмашини, вантажівки, сідельні тягачі, обприскувачі, зрошувальне обладнання, сівалки, всю ґрунтообробну техніку, цистерни тощо.

Про це повідомив міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко.

За його словами, у перший же день війни Кабмін Постановою №153 від 24.02.2022 року затвердив перелік товарів критичного імпорту, щоб забезпечити безперебійне постачання продовольства, а також усіх товарів, необхідних для підготовки до весняно-польових робіт.

Відтоді цей перелік оновлювався вже 11 разів, щоб Нацбанк міг забезпечувати постійне здійснення транскордонних валютних платежів за операції з імпорту товарів.

«Паралельно увесь час ми додавали критичні групи товарів для потреб сільгоспвиробників. Під час останнього оновлення уряд включив до переліку необхідну аграріям сільгосптехніку та запчастини, обладнання для сільгоспробіт (трактори, сільгоспмашини, вантажівки, сідельні тягачі, обприскувачі, зрошувальне обладнання, сівалки, всю ґрунтообробну техніку, цистерни), добрива, препарати тощо», — зазначив Роман Лещенко.

Зокрема, до переліку було включено наступні коди товарів згідно з УКТЗЕД:

  • 8701 — трактори;
  • 8424 — обприскувачі причіпні + зрошувальне обладнання;
  • 8432 — сівалки + ґрунтообробна техніка;
  • 8705 — самохідні обприскувачі;
  • 8704 — вантажівки; 
  • 8701 — сідельні тягачі

Повний оновлений список доступний за посиланням.

«Завдання Мінагрополітики — забезпечити безперебійні поставки в Україну всіх позицій, які гарантують українцям продовольчу безпеку. І ми над цим працюємо щодня. Наближаємо нашу Перемогу, яка обов’язково буде за нами», — зазначив Роман Лещенко.