Знеструмлення погіршують якість цибулі у сховищах: ціни падають

19 січня 2023, 10:32 1682

Українські виробники ще минулого тижня активно підвищували відпускні ціни на цибулю, але сьогодні знову змушені їх знизити.

Про це повідомляють аналітики проєкту EastFruit.

Так, виробники цибулі знизили ціни на свою продукцію до 23-26 грн/кг ($0,63-0,71/кг), що в середньому на 10% дешевше, ніж тижнем раніше.

«Основною причиною ситуації стало різке падіння продажів у даному сегменті. Так, минулого тижня більшість оптових компаній скоротили закупівлі цибулі, вважаючи підвищення відпускних цін у даному сегменті необґрунтованим», — пояснюють аналітики.

Ще однією причиною понижувального цінового тренду в даному сегменті стала якість цибулі. Так, через постійні перебої з електроенергією якість даної продукції почала стрімко погіршуватися.

«Більшість виробників ухвалили рішення знизити відпускні ціни, щоб швидше продати наявні обсяги ріпчастої цибулі й не витрачатися на подальше зберігання даної продукції, яке цього сезону обходиться українським фермерам дуже дорого», — додають спеціалісти.

Попри зниження цін, цибуля в Україні пропонується до продажу в середньому у 2,6 раза дорожче, ніж за аналогічний період минулого року. При цьому більшість ключових гравців ринку не виключають, що відпускні ціни в даному сегменті можуть стрімко зрости, особливо у весняний період. Свою думку вони аргументують тим, що запаси цибулі в українських господарствах стрімко скорочуються.