Жодна з культур на Кіровоградщині не стала збитковою

04 лютого 2024, 12:02 2074

Рентабельність сільськогосподарських культур у Кіровоградській області за час повномасштабної війни знизилась уп’ятеро.

Найбільш прибутковою є соя, найменш — кукурудза, повідомляє «Суспільне».

Керівник обласного департаменту агропромислового розвитку Валерія Фурманова розповіла, що, попри падіння рентабельності, жодна із сільськогосподарських культур на Кіровоградщині не є збитковою.

«Аналіз показників 2023 року свідчить про те, що найнижчу рентабельність має кукурудза. Це 1,7%. Причини — ціна й відсутність можливості її збувати. Загалом середня рентабельність зернових та зернобобових у нас 30-35%. Найвищу рентабельність має соя, це 85%. До повномасштабного вторгнення, 2021 року, рентабельність від реалізації продукції сільського господарства становила 140-180%», — розповіла вона.

На прибутковість сільгоспкультур 2023 року вплинули світові та внутрішньоукраїнські тенденції, вважає аналітик «Українського клубу аграрного бізнесу» Світлана Литвин. Серед них, за її словами, — зниження цін на основні зернові та олійні культури на світовому ринку.

«Вже другий рік поспіль надзвичайно дорога експортна логістика, і, відповідно, за цю логістику платять українські аграрії, недоотримуючи своїх прибутків. Окрім того, на українському ринку все ще залишаються основні перехідні залишки раніше вирощеного врожаю, які також додатково тиснуть на ціну. І фактично аграрії отримують значно менше за своїх європейських колег», — пояснює вона.