Українські фермери змушені знижувати ціни на капусту

06 листопада 2022, 11:11 3334

Ціни на білоголову капусту падають на українському ринку другий тиждень поспіль.

Про це йдеться у повідомленні EastFruit.

«Чергове зниження цін у цьому сегменті учасники ринку пояснюють суттєвим збільшенням пропозиції некондиційної продукції. На цей час значну частину обсягів на ринку складає підморожена капуста. Тим часом білоголову капусту високої якості частина фермерів вважають за краще закласти на зберігання і почати реалізацію не раніше середини грудня», — пояснюють експерти.

Водночас інша половина виробників сьогодні продовжує реалізацію якісної продукції, збільшуючи загальну пропозицію на ринку. Такі дії вони пояснюють витратами на електроенергію, що різко збільшилися. Крім того, перебої з електроенергією в більшості регіонів України позбавляють фермерів упевненості у можливості якісного зберігання продукції надалі.

«Таким чином, сьогодні українські виробники капусти вже опустили ціни на свою продукцію до 6-8 грн/кг ($0,23-0,34/кг), що в середньому на 17% нижче, ніж тижнем раніше. Головною причиною зниження відпускних цін стало різке збільшення пропозиції даної продукції на ринку та незадовільна якість основних обсягів білоголової капусти. Економія на ЗЗР та добривах паралельно з несприятливими погодними умовами у вересні-жовтні поточного року вилилася в масове поширення захворювань капусти, і продати такий товар за високими цінами сьогодні не є можливим», — пояснюють експерти.

Попри стрімке здешевлення цієї продукції протягом останніх двох тижнів, ціни на білокачанну капусту в Україні зараз як мінімум на 40% вищі, ніж за аналогічний період минулого року.
«Водночас експерти ринку залишаються за своїх попередніх прогнозів щодо недостатньої пропозиції капусти на українському ринку в другій половині поточного маркетингового сезону. Тобто нові підвищувальні цінові тенденції в даному сегменті можуть встановитися вже найближчим часом», — прогнозують спеціалісти.