Технічне яблуко за рік здорожчало утричі

19 жовтня 2024, 14:26 211

В Україні зросли ціни на всі яблука, але рекордно здорожчали плоди сокової або технічної кондиції.

Про це пише Liga.net.

За даними компанії USPA Fruit, яка займається гуртовою закупівлею яблук, у жовтні середня ціна на технічне яблуко зросла до 30 євроцентів.

Згідно з підрахунками фахівців, за рік ціна яблучної сировини в Україні подорожчала майже втричі (жовтень 2024 року до жовтня 2023 року). Серед причин такої ситуації називають значне скорочення урожаю через весняні приморозки. 

Окрім того, навіть за умов високих цін виробники фруктів у першу чергу відправляють урожай на експорт. У пріоритеті довгострокові експортні контракти.

Ситуацію на внутрішньому ринку яблук може врятувати лише зменшення попиту за кордоном.

«Підвищення ціни може зупинитися, коли в Польщі за технічне яблуко будуть платити менше», — каже генеральний директор USPA Fruit Володимир Гуржій.

Але в самій Польщі не очікують значних змін на ринку яблук. За словами менеджера з експорту польської експортної компанії Appolonia Якуба Кравчика, поточний попит протримається до січня, адже є запит з боку «деяких клієнтів з Азії».

У будь-якому разі яблука на сік в Україні здорожчали. І це призведе до здорожчання не лише яблучного соку.

«Концентрований яблучний сік і пюре є компонентом цілої низки соків і пов’язаних продуктів. І якщо яблучна сировина вже здорожчала в декілька разів, то, відповідно, подорожчають і сокові похідні з неї», — розповів виданню генеральний директор ТОВ «Аграна Фрут Україна» Петро Мисливий.