Світове виробництво ріпаку не досягне рівня минулого року

20 липня 2024, 10:19 958

Світове виробництво ріпаку в 2024/25 році не досягне рівня попереднього року у зв'язку зі скороченням виробничих площ і очікуваним зниженням урожайності.

Такий прогноз зробила Міжнародна рада із зерна (IGC), пише feednavigator.com.

Очікується, що обсяг виробництва складе 87,2 млн т, що на 2% менше, ніж у попередньому сезоні. IGC переглянув свій прогноз, зроблений попереднього місяця, у бік зниження на 900 тис. т.

Основною причиною зниження є ймовірне скорочення врожаю в Австралії, де валовий збір прогнозується на рівні 5,4 млн т, що приблизно на 700 тис. т менше, ніж очікувалося в травні, і на 4,5% нижче за рівень минулого року.

В Україні врожай становитиме 4,9 млн т, що приблизно на 500 тис. т менше, ніж очікувалося раніше, через коливання погодних умов. 

У Західній Європі також спостерігаються несприятливі погодні умови. Надмірні дощі, заболочування та шкідники перешкоджали розвитку сільськогосподарських культур, особливо у Франції, Німеччині та Великій Британії, що обмежило потенціал урожайності. У результаті виробництво в ЄС наразі оцінюється в 18,7 млн т, що на 5,1% менше, ніж роком раніше.