Про це свідчить дослідження експортного потенціалу плодоовочевої сектора, проведеного в рамках спільного проекту ФАО та ЄБРР «Поліпшення доступу українського агробізнесу до експортних ринків», передає Agrotimes.
На вишню і сливу доводиться 60% всього збору кісточкових Україні. Але, на відміну від вишні, слива — культура морозостійка. Весняні заморозки і температурні перепади не завдають їй великої шкоди.
Завдяки цим якостям слива вийшла на перше місце в сегменті кісточкових культур. На її частку припало 36% від загального виробництва кісточкових в країні, тоді як частка вишні знизилася до 31%, а черешні та абрикоса — 13% і 16% відповідно.
Як правило, весь урожай сливи знаходить свій попит на свіжому ринку, де вже склалася певна культура споживання. До того ж весь внутрішній попит на ці фрукти задовольняється за рахунок власної продукції.