Садів на Львівщині побільшає на 250 га

13 квітня 2024, 12:00 1607

Прогнозовані площі насаджень багаторічних культур у промисловому секторі Львівщини збільшаться поточного року на 11% порівняно до попереднього.

Як говориться у повідомленні Департаменту агропромислового розвитку Львівської ОВА у Facebook, найбільше зростання очікується під ягідними культурами — на 29,8% та горіхоплідними — на 6,7%. 

Загалом площі вирощування плодових та ягідних культур складатимуть близько 2,4 тис. га, з  яких 2,0 тис. га у плодоносному віці.

«За спостереженнями садівників, насадження вийшли із зими у доброму стані без суттєвих пошкоджень. Через раннє потепління у березні більш як на 2 тижні раніше календарних термінів розпочалось активне розпускання бруньок на деревах і цвітіння ранніх сортів кісточкових культур, тож сподіваємось у разі відсутності весняних заморозків на пришвидшення термінів достигання та отримання щедрого врожаю фруктів та ягід», — прокоментувала директор департаменту Тетяна Гетьман. 

За інформацією департаменту, частка вирощування плодів та ягід у промисловому секторі складає 15%, решта 85% — сконцентровані в населення. У структурі площ багаторічних насаджень промислового вирощування в Україні частка Львівщини займає близько 5%. Щорічно промислові площі збільшуються на 200-300 га нових насаджень. Зокрема, 2024 року садівники комерційного сектору прогнозують закласти нових насаджень на площу понад 250 га, з якої 110 га  із залученням коштів грантової підтримки «Свій Сад» за програмою «єРобота» і 140 га — власні інвестиції.

Загалом від початку дії програми «єРобота» грантову підтримку на розвиток садівництва і ягідництва в сумі 71,8 млн грн отримали 15 суб’єктів підприємництва Львівщини, які спрямували кошти на облаштування понад 256 га нових площ інтенсивних садів і ягідників. Торік коштом грантової підтримки значно збільшились площі лохини, полуниці та фундука.

Промисловим виробництвом плодів та ягід в області займаються близько 160 суб’єктів господарювання. У структурі площ насаджень 56% займають зерняткові та кісточкові культури, ягідні культури — 27%, горіхоплідні — 16 %, виноградники — близько 1%.