Протидія весняним стресам. Фахівці розповіли, як попередити потенційні втрати врожаю

29 березня 2024, 10:30 1060

Мінливі погодні умови, притаманні весняному періоду, здатні негативно вплинути на ріст і розвиток, а відтак — і на майбутню врожайність озимих, ярих, плодових та інших культур.

Щоб попередити потенційні втрати, зробити культурні рослини стійкішими до температурних та інших стрес-факторів і підвищити їхню адаптивність, фахівці Ukravit радять включати в системи захисту спеціальні добрива-антистресанти, які здатні допомогти посівам протидіяти стресам. 

propData.content.image
Сергій Адаменко, керівник відділу продуктів і сервісів мікродобрив компанії Ukravit

Весняні стреси — суттєвий фактор ризику, який нарівні із забур’яненістю, ураженістю хворобами та пошкодженням шкідниками може негативно позначитися на рості та розвитку культурних рослин. По-перше, культури можуть потерпати від різких перепадів денних і нічних температур та приморозків, характерних для цієї пори року, а також надмірно посушливих періодів. По-друге – через фітотоксичність, спричинену порушенням норм та регламентів внесення засобів захисту рослин, зокрема через обробки у невідповідні фази через складні погодні умови. В результаті відбувається гальмування росту та розвитку, спостерігається пригнічення культур, вони гірше споживають елементи живлення із ґрунту та добрив тощо. 

Фахівець нагадує, що ослаблені рослини стають легкою мішенню для шкодочинних організмів. У комплексі це може коштувати аграрію значної частки майбутньої врожайності. Щоб цього не трапилося, Сергій Адаменко рекомендує у весняний період застосувати добриво-антистресант із властивостями стимулятора, антистресанта, кріопротектора та адаптогена Авангард Гроу Аміно.

«Ауксини, гібереліни та цитокініни, що входять до його складу, стимулюють ріст і розвиток кореневої системи та вегетативних і генеративних органів культур. Поліетиленгліколі перешкоджають кристалізації клітинного соку, внаслідок чого клітини стають еластичнішими, а карбонові кислоти покращують постачання тканин киснем і роблять рослини стійкішими до кисневого голодування, а також сприяють утриманню вологи у клітинах; культури краще переносять знижені та підвищені температури. А вміст у добриві 17-ти легкозасвоюваних вільних L-амінокислот рослинного походження прискорює обмінні процеси та сприяє інтенсивнішому синтезу антистресових речовин. Амінокислоти також сприяють кращому засвоєнню елементів мінерального живлення, зокрема мікроелементів (на рівні 80-90%) через листкову поверхню культур, що забезпечує їх швидшу адаптацію у стресових ситуаціях»,  зазначає Сергій Адаменко.

Він додає, що добриво покращує білковий обмін, підсилює активність фотосинтезу, підвищує вміст цукрів, підсилює осмотичний тиск, допомагаючи культурам засвоювати вологу з глибших шарів ґрунту, завдяки чому вони стають стійкішими до несприятливих умов довкілля.