Ukravit Institute розширює спектр досліджень посівного матеріалу

08 лютого 2024, 10:30 819

R&D центр найбільшого українського виробника ЗЗР та МКД розширює спектр досліджень посівного матеріалу. Відтепер в Ukravit Institute можна перевірити насіння кукурудзи на толерантність до низьких температур — провести так званий Cold test.

Про це повідомляють у компанії Ukravit.

propData.content.image
Сергій Сальніков, керівник сервісно-технологічного відділу

Щоб встигнути «схопити» весняну вологу, аграрії досить часто проводять посів кукурудзи у ранні строки, та оскільки температура ґрунту на той час зазвичай дуже низька, насінню рідко випадає можливість проростати в ідеальних умовах. Виробники посівного матеріалу вказують у сертифікаті показники лабораторної схожості насіння. Однак на запитання, чи вдасться отримати дружні сходи за малосприятливих умов у полі, ці дані повною мірою відповісти не в змозі. Щоб упевнитися, що придбане насіння здатне сформувати рівномірні сходи та стати запорукою високої майбутньої врожайності, ми пропонуємо аграріям нову послугу —холодовий тест (Cold test).

У межах дослідження вчені поміщають насіння кукурудзи в контрольовані умови, наближені до польових навесні, і пророщують. Отриманий результат наочно покаже, за яких температур можна висівати гібрид, аби одержати гарну схожість, та на яку густоту посіву аграрію орієнтуватися. 

Холодовий тест, підкреслює Сергій Сальніков, — дослідження для українського агро доволі малопоширене. Однак, зважаючи на затяжні прохолодні весни із різкими перепадами температур, що дедалі частіше трапляються в наших кліматичних умовах, воно починає викликати неабияку зацікавленість у аграріїв. Надто — в умовах війни, коли посівний матеріал є значною складовою виробничих витрат, а від якісних та кількісних показників вирощеного врожаю залежать успішність агровиробництва та продовольча безпека країни.