Про це «Інфоіндустрії» розповів виноградар із Миколаївщини Руслан Панченко.
«Вперше за останні 12-13 років виникли реальні проблеми із запиленням ранньостиглих сортів та форм, через це товарний вигляд грон цього винограду добряче зіпсований, доводиться застосовувати багато ручної роботи, аби надати продукції товарного вигляду», — пояснив він.
Фермери з плантаціями до 1 га успішно справляються з цією роботою, проте для більших господарств це завдання нереальне, вважає Руслан Панченко.
«Тобто на першій хвилі ягід, яка є найдорожчою, виноградарі можуть зазнати збитків. Проте запилення ягід середньо-стиглих та пізніх строків пройшла ідеально, а тому у вересні-жовтні слід чекати хорошого врожаю високої якості», — прогнозує виноградар.
Він зазначив, що на відміну від минулого року, цьогоріч дозрівання винограду трохи затрималося.
«Ранні форми і сорти дозріють через 8-10 днів, до першого серпня будуть готові 15-20 ранніх сортів», — уточни Руслан Панченко.