Погода надзвичайно сприяла озимим культурам

05 листопада 2023, 08:00 3243

Агрометеорологічні умови, які склалися в останні два тижні жовтня, були надзвичайно сприятливими для вже посіяних озимих культур.

Про це йдеться у звіті Національної академії аграрних наук України, опублікованому на сайті Міністерства аграрної політики та продовольства України.

«Майже на всій території країни відбулося суттєве поповнення запасів продуктивної вологи у грунті. За спостереженнями науковців, у кінці третьої декади жовтня стан верхнього шару ґрунту на території країни оцінювався як добрий або сильно зволожений, середня температура ґрунту на глибині 10 см (+10-14°С) була оптимальною для розвитку рослин у фазах «сходи» та «кущіння», — говориться у повідомленні. 

Зазначається, що запаси продуктивної вологи у метровому шарі ґрунту (0-100 см) під озимими культурами на більшості площ північних, західних, в окремих районах Харківської, Полтавської, Кіровоградської та Черкаської областей оцінювалися як достатні та оптимальні (121-160 мм продуктивної вологи і більше).

«Задовільне (81-120 мм продуктивної вологи) вологозабезпечення ґрунту відмічалося на більшості площ Дніпропетровської, Харківської, Черкаської, Вінницької, Житомирської, в окремих районах Чернігівської, Сумської та Хмельницької областей, на решті площ воно було недостатнім (51-80 мм) та незадовільним (менше 50 мм продуктивної вологи). На окремих площах південних областей метровий шар ґрунту був сухий зовсім», — констатують фахівці.