Метеорологи розповіли, якої погоди чекати до кінця весни та влітку

28 квітня 2024, 16:00 9615

Аномальні температури повітря, як це було на початку квітня, надалі малоймовірні.

Про це в інтерв'ю «24 Каналу» розповіла завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС та НАН України Віра Балабух із посиланням на результати моделювання прогнозу погоди.

«У міру того, як ми наближатимемось до літа, температура повітря підвищуватиметься і, ймовірно, знову перевищить 25°С, особливо на півдні країни», — зазначила вона. 

За розрахунками Європейського центру середньотермінових прогнозів, очікується що середня за місяць температура повітря у травні може бути на 1-2°С вищою за кліматичну норму у західних, південних та південно-східних областях України, на решті території — у межах норми.

Водночас, на думку Віри Балабух, малоймовірно, що травень буде холоднішим за квітень, якщо не враховувати початок. Адже середня температура травня на значній території країни — в межах 15-18°С, а на початку квітня середня за добу температура повітря сягала 18°С і навіть 20°С.

Також вона розповіла, якої погоди чекати влітку. 

«Відповідно до тих розрахунків які є зараз, очікується, що літо в Україні може бути теплим, але не спекотним. Середня за сезон температура повітря, ймовірно, на 1-2°С перевищить норму. Протягом сезону переважатимуть повітряні маси з Атлантики, які приноситимуть помірну вологу і тепло в Україну. Періоди тривалої спекотної погоди малоймовірні», — зазначила Віра Балабух.

Також вона уточнила, що аномально великої кількості опадів влітку не прогнозується. 

«Ймовірно, що опадів за сезон випаде в межах кліматичної норми», — підсумувала вона.