Гідрометцентр: Погода сприяє озимим і заважає сівбі

27 квітня 2023, 08:41 1590

Агрометеорологічні умови в другій декаді квітня в більшості західних, центральних та північних областей України для проведення польових робіт з обробітку ґрунту під сівбу та сівби ранніх ярих зернових складалися в основному малосприятливо.

Про це йдеться в декадному звіті Укргідрометеоцентру, пише ІА «АПК-Інформ».

Часом через дощі та значне перезволоження ґрунту робота сільськогосподарської техніки була неможлива, у зв’язку з чим затримувалася сівба ранніх ярих культур.

«Водночас умови для росту та розвитку озимих та ранніх посівів ярих культур складалися цілком сприятливо, рослини додали в рості, відбулися фазові зміни розвитку. Помірний температурний режим сприяв укоріненню озимини пізніх строків сівби. Водночас через тривалий попередній дощовий період, надмірні вологозапаси ґрунту та застій води на окремих полях спостерігалося пожовтіння посівів озимини, стан таких посівів погіршився до незадовільного», — зазначили фахівці.

Також вказується, що опади, що відмічалися впродовж декади по всій території країни, істотно поповнили запаси продуктивної вологи в усіх шарах ґрунту.

«Станом на 20 квітня запаси продуктивної вологи під озимими культурами в орному шарі ґрунту були достатніми та оптимальними (21-40 мм продуктивної вологи і більше), на багатьох площах західних, північних, місцями в центральних областях відмічалося перезволоження верхніх шарів ґрунту. Під ранніми ярими культурами зволоження орного шару ґрунту було достатнім та оптимальним (21-40 мм і більше), на багатьох площах західних, північних та центральних областей відзначалося перезволоження орного шару ґрунту», — уточнили агрометеорологи.