Експерт: Україна не здатна забезпечити достатній обсяг лохини для експорту до Китаю

14 грудня 2020, 08:00 1835

Перешкод для успішного налагодження експорту української черешні на китайський ринок на даний момент не існує. Однак обсяг продукції преміальної якості, який і цікавить споживача з Піднебесної, на сьогоднішній день в Україні вкрай невеликий.

Таку думку висловив президент Української плодоовочевої асоціації (УПОА) Тарас Баштанник, йдеться у повідомленні об'єднання.

Він зазначив, що в 2018-2019 рр. українські виробники експортували черешню до Китаю. У поточному ж році, з огляду на неврожай даного фрукту в Україні, обсяги експорту були мінімальними.

При цьому президент УПОА називає лохину другим найбільш перспективним плодоовочевим продуктом України для експорту до Китаю. Однак, говорячи про експорт лохини, варто розуміти, що в найближчі пару років Україна не наростить достатні для цього обсяги. При цьому кілька років необхідно витратити на те, щоб пройти всі бюрократичні процедури, пов'язані з отриманням дозвільних документів.

«Тим не менше, лохина — перспективна експортна позиція. Адже Китай є нетто-імпортером цієї ягоди», — зазначає Тарас Баштанник.

Директорка з розвитку УПОА Катерина Звєрєва зазначає, що лохина — досить дорога ягода на зовнішньому ринку. Вона може транспортуватися до Китаю авіатранспортом, хоча залізничне перевезення дешевше у 4-5 разів.