Думка: Основна проблема виробництва мікрогріну — ринок збуту

29 грудня 2021, 13:55 1696

Виробництво мікрогріну у великому місті могло би стати доволі прибутковою справою, а от у невеличкому — перетворити це на бізнес доволі складно.

Таку думку висловив виробник мікрогріну з Глухова Сумської області Євген Обуховський, повідомляє «ОТГ-Інформ Сумщина» на сторінці у Facebook.

«На таку продукцію у нашому місті немає великого попиту та достатніх обсягів замовлень, щоб займатися тільки цим. Та і є люди в інших містах, які цим займаються і мають значно більші потужності для вирощування. Потрібні ще певні грошові вкладення. Але водночас я знаю, що досить великий відсоток людей (десь 6-7 із 10), які починають невеликий бізнес на мікрогріні, закривають ферми, розпродають обладнання, оскільки зіштовхуються з тим, що немає ринку збуту», — пояснює глухівчанин.

Тому наразі Євген Обуховський поставив перед собою мету не лише смачно та корисно харчуватися самому, але й популяризувати це для інших людей. І почав він зі своїх знайомих, багато з яких теж почали вирощувати мікрогрін вдома.

«Можна перетворити звичайні салати, макарони, м'ясо, навіть, звичайні бутерброди на щось цікаве і незвичайне. Кожен може відчути себе шеф-кухарем, тільки треба краплинку фантазії», — зазначив він. 

За словами виробника, у цій справі немає нічого складного. Зараз уся інформація доступна в інтернеті, є спеціалізовані сторінки у соцмережах та чати, де люди діляться власним досвідом. Обладнання купувати теж необов’язково — його можна зробити самостійно або й взагалі використовувати підвіконня та звичайну настільну лампу.

«Щоб уникнути проблем із ростом рослин, треба брати насіння у тих місцях, яким довіряєш ти сам і люди. Бо вже багато що викинуто на смітник, а те, що я не їв би сам, я ніколи не запропоную комусь», — говорить він, зазначивши, що мікрогрін можна вирощувати з 45-ти різних культур.

Місце під вирощування мікрогріну у своїй оселі він облаштував самостійно: купив лампи, металевий профіль та своїми руками збудував стелаж, додавши трохи електроніки для автоматизації.