Українці цього року мають обмежену пропозицію ранніх овочів, однак поступово надходження будуть збільшуватися по мірі дозрівання овочів як від українських тепличних господарств, так і овочів відкритого ґрунту.
Такий прогноз зробили в асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».
Зазначається, що першими на український ринок зазвичай починають надходити огірки та помідори від наших турецьких постачальників. У цій країні клімат дозволяє вирощувати овочі в теплицях без використання додаткового опалення цілий рік, за рахунок чого вони дешевші за тепличні українські овочі.
«В 2021 р. було імпортовано 24,5 тис. т огірків та 102 тис. т помідорів. Основні обсяги поставок припадали на лютий, березень та квітень. Однак цієї весни російські війська заблокували українські порти, що зупинило поставки через море. Зараз частково продукція надходить через західні кордони України, однак вартість такої доставки значно вища, та й кількість завезеної продукції менша в порівнянні з обсягами поставок через порти, що одразу позначається на ціні», — розповідає аналітик УКАБ Світлана Литвин.
Пізніше поступово приєднується пропозиція від тепличних українських господарств, які, щоб зменшити собівартість виробництва продукції, розпочинають процес виробництва наприкінці зими/на початку весни. Надзвичайно великою складовою собівартості виробництва є використання газу або інших альтернативних джерел енергії для обігріву теплиць, вартість яких відчутно зросла за останній рік, і це також позначилося на ціні вирощених цього року овочів.
Тепличні господарства розташовані по всій території України. Їх сукупна площа становить 6,4 тис. га, і в 2021 р. вони змогли виростити 490 тис. т різних овочів. Беззаперечними лідерами за обсягами вирощування були огірки та помідори (48% та 47% врожаю відповідно).
За словами експерта, найбільші площі під теплицями знаходяться в Запорізький (19% всіх площ під теплицями), Херсонській (11%) та Тернопільській областях (11%).
І хоча частина територій з великою кількістю теплиць знаходиться під тимчасовою окупацією (Херсонська та Запорізькі області), в УКАБ вважають, що це не призведе до дефіциту тепличних овочів. Варто врахувати, що зараз зменшений і загальний фонд споживання через значну міграцію українців за кордон через війну.
«Практично повна відсутність імпортних надходжень ранніх овочів та висока вартість газу, що використовується для обігріву теплиць, призвели до доволі високої вартості ранніх овочів в Україні цієї весни. Однак ціни почнуть поступово знижуватися по мірі збільшення пропозицій овочів відкритого ґрунту», — підсумувала Світлана Литвин.