Білорусь стала основним споживачем українських вишень

29 березня 2017, 18:02 1903

В Україні у 2016 році простежувалася чітка тенденція відновлення експорту кісточкових.

Про це повідомляє асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ).

Як відзначають в УКАБ, виробництво кісточкових в 2016 р. склало 509,8 тис. т, з них найбільшу частку, 43%, займали вишні і черешні, 35% — сливи. Всього на зовнішні ринки було поставлено 1879 т, або 0,4% валового збору.

Минулого року українські господарства виробили 156,4 тис. т вишні та 63,3 тис. т черешні, з яких у підприємствах зібрано 3,2 тис. т вишень та 2,7 тис. т черешні. Таким чином 95% обсягів ринку черешні та 97% ринку вишні в Україні забезпечуються домашніми господарствами, що зберігає високий потенціал для комерціалізації даної галузі, говорять аналітики.

При цьому логістика ринку в зовнішній торгівлі продукцією кісточкових змінила направлення. Якщо у 2013 році 99% вишень та черешень (більше 4 тис. т) було експортовано в Російську Федерацію, то у 2016 р. головним чином поставки здійснювалися у Білорусь (1,6 тис. т), яка ще чотири роки тому не входила до топових країн-імпортерів.