Аграрії Дніпропетровщини не встигнуть посіяти ранні ярі культури

27 квітня 2023, 14:50 2314

Зазвичай на кінець квітня вже має закінчуватись посів ранньої ярої групи сільгоспкультур, але погодні умови внесли свої корективи на території Дніпропетровщини. В полі практично неможливо зараз працювати через повені та перезволоження ґрунту.

Про це розповів директор Інституту зернових культур НААН України Владислав Черчель, повідомляє «Відкритий».

За першу декаду квітня в окремих районах Дніпропетровщини випало півтори норми опадів, за другу — дві, а то й 3,5 норми. Дощило практично кожного дня. Це зупинило посівну кампанію в регіоні.

«Метеорологічна весна прийшла на тиждень раніше, ніж зазвичай. Але наростання температури повітря було дуже повільним. Наші аграрії встигли підживити озимину. У квітні випала понаднормова кількість опадів. І багато господарств через це просто не можуть розпочати сівбу. Всі терміни для ранньої ярої групи практично скінчились. Проте окремі культури встигли засіяти. Ярого ячменю планувалось понад 100 тис. га, але посіяли менше», — зазначає Владислав Черчель.

За його словами, ранні ярі культури, скоріш за все, вже не будуть сіятись. Це компенсується іншими, наприклад, кукурудзою чи соняшником, який в області сіють на близько 600 тис. га, а цьогоріч прогнозується ще більше. Водночас по ярій пшениці на Дніпропетровщині перевиконання плану — засіяли вже 20 тис. га. Зазвичай це була набагато менша площа.