На Сумщині запрацював потужний елеваторний комплекс LNZ Group

27 червня 2018, 08:00 6912

LNZ Group ввела в експлуатацію першу чергу нового елеваторного комплексу у м. Білопілля на Сумщині виробничою потужністю 44 тис. т.

Про це повідомляє кореспондент AgroPortal.ua.

Завершення будівництва другої черги заплановано на жовтень 2018 року. Загальна виробнича потужність об'єкту складе 77 тис. т. 

 

«Це найбільший інвестиційний проект в АПК на Сумщині за останні роки. Збудовано всі комунікації та інженерні мережі, залізницю довжиною 1678 метрів, газопровід, лінію електропередачі, адмінкорпус, лабораторію, автомобільні та залізничні ваги», — розповів представникам ЗМІ генеральний директор ТОВ Агрофірма «Вікторія» (базове господарство LNZ Group на Сумщині) Сергій Бондаренко.

За його словами, технологічний процес забезпечив відомий німецький виробник PETKUS. 

 

Сергій Бондаренко уточнив, що завдяки новому елеватору LNZ Group вирішить для себе одну з найгостріших проблем у регіоні, яка у пікові періоди завдає чимало незручностей.

«Попит на вагони у піковий період спричиняє дефіцит в Україні транспортних засобів для перевезення зернових культур. Враховуючи такі тенденції логістичного ускладнення, переваги надаються саме тим елеваторам, які можуть відвантажити у себе не 5 вагонів, а весь рухомий склад — 54 вагони за добу. Завдяки елеватору такої потужності компанія зможе перевалювати і відвантажувати великі обсяги зерна — 4000 т на добу», — констатує він.

 

Інвестиції у будівництво елеваторного комплексу склали понад $15 млн.

Характеризуючи новий елеваторний комплекс, Сергій Бондаренко виділив автоматизовану систему керування технологічним процесом від приймання зерна з автотранспорту, очищення, сушіння, зберігання до його відвантаження на автомобільний чи залізничний транспорт.

 

Окрім цього, силоси зберігання сухого зерна оснащені сучасною багаторівневою системою контролю температури всередині ємностей, що гарантує чітке дотримання контрактних показників якості зерна, є тут також автоматичний пробовідбірник зерна із автомобільного транспорту, транспортне та очисне обладнання елеваторного комплексу оснащене системою аспірації повітря, лабораторія обладнана передовими засобами контролю якості продукції.

«Зручне логістичне розташування, близькість автомобільних шляхів обласного та державного значення, власна залізнична колія — усе це дозволить оперативно та своєчасно відвантажувати необхідні партії зерна», — додає Сергій Бондаренко.

 

На елеваторі встановлені дві незалежні технологічні лінії, що дає можливість одночасно приймати як різні культури, так і зерно різної якості. Продуктивність транспортного обладнання кожної технологічної лінії елеваторного комплексу — 250 т зерна на годину.

 

Для довідки: LNZ Group — сучасна диверсифікована компанія із 170-річною історією. Один із лідерів насіннєвого ринку України із багаторічним досвідом роботи з провідними міжнародними компаніями-селекціонерами по виробництву насіння кукурудзи, соняшнику, сої, пшениці, гороху, ячменю.

Компанія розвиває три напрямки бізнесу: агровиробництво (Agro), насінництво (Product) та дистрибуцію (Market). Обробляє 70 тис. га землі та має більше 3 тис. працівників у сезон.

До складу LNZ Group входить 33 агрофірми, а також спеціалізований завод по виробництву кукурудзи, багатофункціональний завод по виробництву насіння пшениці, ячменю, гороху, сої, соняшнику, льону, спельти, два елеватори в Черкаській та Сумській областях, 5 логістичних центрів та власний митний склад.

ТОВ Агрофірма «Вікторія» — базове господарство LNZ Group на Сумщині.

До складу АФ «Вікторія» входять 7 підприємств, які ведуть господарську діяльність на території Білопільського, Буринського, Роменського та Недригайлівського районів Сумської області.

Обробляє майже 30 тис. га сільськогосподарських угідь.

На тваринницьких фермах утримується 2,5 тис. голів великої рогатої худоби, в тому числі близько 1 тис. корів дійного стада.

Колектив АФ «Вікторія» складає 350 працівників, кількість яких подвоюється у пікові періоди сільськогосподарських робіт.

З 2014 року до традиційної спеціалізації — виробництво зернових, технічних культур та тваринницької продукції — додався напрямок гібридизації у тісній співпраці з компанією DuPont Pioneer.

На базі «Вікторії» діє Сумська філія ПАТ «Лебединський насіннєвий завод».

Агрофірма — один з найкрупніших платників податків до бюджетів різних рівнів Сумської області і провідний — у Білопільському районі.


Алла Стрижеус, AgroPortal.ua