Єврокомісія віддасть Україні та Молдові €135 млн, які планувалися для росії та білорусі

16 серпня 2023, 17:31 1209

Європейська комісія вирішила перерахувати €135 млн коштів, передбачених на розвиток міжнародного співробітництва з росією та білоруссю у 2021-2027 роках, до інших програм з Україною та Молдовою.

Про це говориться у повідомленні пресслужби ЄК.

«Рішення скасувати спочатку передбачуване співробітництво з росією та білоруссю через наші програми Interreg NEXT є результатом жорстокої війни росії проти України. Я рада, що кошти, які ми спочатку планували на цю співпрацю, тепер підуть на користь програм ЄС з Україною та Молдовою. Це допоможе зміцнити співпрацю між регіонами ЄС та місцевими зацікавленими сторонами з українськими та молдовськими партнерами», — сказала єврокомісар з питань згуртованості та реформ Еліза Феррейра.

За даними ЄК, це фінансування може підтримувати низку заходів, зокрема «Шляхи солідарності» та розвиток транскордонних транспортних сполучень, медичних послуг, освітніх та дослідницьких проєктів, схем соціальної інтеграції, а також зміцнення інституційної спроможності органів державної влади України та Молдови. 

Після повномасштабного російського вторгнення в Україну та санкцій ЄС росію та білорусь вирішили виключити з програми, а співпрацю — призупинити. Через це у ЄС вже перерозподілили 26 млн євро. Гроші, які передбачалися для росії та білорусі, направили на підтримку програм співпраці з Україною та Молдовою. Це рішення так само перерозподіляє залишок фінансування.