Очікувати гарантованого зняття у ЄС заборони на українське зерно — наївно

15 серпня 2023, 15:31 1446

Українські підприємства, орієнтовані на експорт, стикаються з великими випробуваннями у своїй роботі.

Про це заявив СЕО транспортно-логістичної компанії NG Shipping Георгій Чернявський в коментарі USM

«Компаніям доводиться шукати нові логістичні маршрути, які постійно перебудовуються, з огляду на вплив безпекових та економічних факторів. Водночас українському бізнесу не завжди раді за кордоном, і про це красномовно свідчить обмеження нашої експортної діяльності, введене ЄС до 15 вересня», — додав він. 

Експерт пояснив, чому обмеження було введено. Продукція, яка експортується з України до країн ЄС, створює на тамтешніх ринках високий показник пропозиції. Це, відповідно, веде до демпінгу. Страждають європейські виробники, які теж змушені знижувати ціни.

«Ось і виходить ситуація, коли, з одного боку, Україну підтримують та всіляко вболівають, а з іншого — ринки держав ЄС несуть велике економічне навантаження. Тому, попри надії на краще, варто реалістично оцінювати потенційні перспективи», — уточнює фахівець.

Він пояснив, що домогтися зняття обмежень на експорт вкрай важливо. 

«Чи вистачить в української дипломатії аргументів, аби це здійснилося? Можливо. Однак розраховувати на це як на 100-відсоткову наближену перспективу буде вкрай наївно. З огляду на все вищезазначене, потрібно вірити в краще, але бути готовими до різних сценаріїв подій», — уточнив Георгій Чернявський.