Підсумки року: яка агропродукція подешевшала найбільше у світі

07 січня 2024, 08:00 2572

Какао у 2023 році стало лідером з подорожчання серед аграрної продукції у світі. Ціни на нього зросли на 72%.

Про це свідчать дані Thomson Reuters/CoreCommodity CRB Excess Return Index, оприлюднені Reuters.

Зазначається, що ф’ючерси на какао в Нью-Йорку зросли до 46-річного максимуму і, як очікується, залишаться високими в 2024 році завдяки поганому врожаю в ключовому виробничому регіоні, Західній Африці, де поширення вірусної хвороби вразило посіви.

Спекотна та суха погода через Ель-Ніньйо вплинула на світове виробництво рису (+43,4%), кави (+18,4%) та цукру (+12,3%), підтримавши ціни.

«Потрясіння пропозиції на ринку рису спонукали Індію, найбільшого світового постачальника, обмежити експорт, піднявши ціни на найбільш споживаний у світі основний продукт до 15-річного максимуму та викликавши інфляцію продовольства», — пояснюють експерти, зазначаючи, що в Індії також очікується скорочення виробництва цукру. 

Ціни на рис у ключових експортних центрах Азії зросли більш ніж на 40% у 2023 році, і очікується, що несприятливі погодні умови ще більше скоротять виробництво на початку поточного року.

Скорочення постачань також спровокувало ралі цін на каву: у 2023 році робуста зросла майже на 60%.

Зниження цін спостерігалось торік щодо пшениці (-20,2%), кукурудзи (-30,1%) та соєвих бобів (-13,8%) через Ель-Ніньйо, експортні обмеження та вищі вимоги до біопалива. Серед агропродукції, яка також подешевшала торік, — соєва олія (-25,2%), канола (-23,9%) та соєвий шрот (-17,0%).

Аналітики очікують, що загальна слабкість цін на сировинні товари продовжиться в 2024 році, при цьому економічне зростання в США незабаром зупиниться, а зростання в Європі та Китаї, ймовірно, залишиться в кращому випадку прохолодним.

Виробництво пальмової олії, ймовірно, впаде наступного року через Ель-Ніньйо, що підтримає ціни на інші рослинні олії, які впали більш ніж на 10% у 2023 році.