Нідерланди: енергетична криза довела до банкрутства 8% теплиць

15 жовтня 2022, 12:01 2447

Галузь тепличного господарства Нідерландів стикається з проблемою ліквідності через значне подорожчання енергоресурсів.

Така ситуація може продовжитися в короткостроковій перспективі, свідчать результати опитування Plantum і Greenhouse Horticulture Netherlands, пише «АПК-Інформ: овочі та фрукти».

Опитування також показує, що 8% респондентів планують оголосити себе банкрутом цього року.

Наразі найбільше страждають виробники горщикових орхідей — загалом вони скоротили виробництво популярних квітів на 25% площ у Нідерландах.

Як і минулого року, майже 75% респондентів коригують свою стратегію вирощування через проблеми з ліквідністю.

«У результаті очікується, що в найближчому майбутньому на ринку буде представлено менше нідерландських овочів, фруктів, квітів і рослин, а асортимент продукції значно скоротиться. Крім того, під загрозою перебувають торгові позиції, напрацьовані роками. Це має серйозні наслідки для становища Нідерландів як важливого постачальника на європейські ринки садівничої продукції та тепличних технологій, а також для розробки необхідних сталих інновацій», — пояснюють експерти.

Очікується, що ця тривожна ситуація безпосередньо для тих, хто вирощує рослини в теплицях, відіб'ється надалі на постачальниках розсади та насіння.

У Greenhouse Horticulture Netherlands і Plantum вважають, що без втручання чи підтримки з боку уряду енергокриза матиме катастрофічні наслідки для економіки Нідерландів, створених торговельних позицій, сфери досліджень та ринку праці.