Виробники оливкової олії у ЄС отримали 1,4 млн т продукції у 2022/23 МР, що значно менше 2,3 млн т, вироблених минулого сезону.
Іспанія, найбільший виробник у світі, зібрала всього 660 тис. т оливок замість звичайних 1,5 млн т, пише «УкрАгроКонсалт».
В Італії врожай оливок у 2022/23 році виявився на 37% нижчим за торішній. За офіційними оцінками, Італія виробить 290 тис. т оливкової олії в сезоні 2023-2024. Це на 20% більше, ніж роком раніше, але менше за середні за чотири роки 302,5 тис. т.
Причиною такої ситуації стала погода. Весною від посухи особливо постраждала Іспанія, спека під час цвітіння не дозволила зав’язатися плодам. У Греції трапилися повені та шторми. Погана погода вдарила по Північній Африці та Близькому Сході.
У Німеччині ціни на оливкову олію зросли у листопаді на 43,5%. Проте загалом кулінарні жири та олії виявилися на 11,5% дешевшими, ніж роком раніше. Вершкове масло подешевшало на 24,8%, соняшникова та ріпакова олія — на 17,3%.
Через дорожнечу оливкової олії найпопулярнішою кулінарною олією, ймовірно, стане ріпакова, прогнозують аналітики.