Геополітичні ризики підвищують світові ціни на молоко

04 квітня 2022, 16:05 724

Вторгнення росії в Україну додає невизначеності до нестабільного світового молочного ринку. Пропозиція молока залишається обмеженою, а геополітичні ризики підвищують ставки в умовах і без того високих цін.

Про це повідомляє Rabobank у своєму останньому звіті Commodity Markets Research.

Аналітики ЄС продовжують вказувати на зниження виробництва молока в річному обчисленні.  Останній звіт із США також показує, що виробництво молока в лютому впало на 1% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, а у Новій Зеландії скоротилося на 8,2%.

Rabobank зазначає, що поголів’я дійних корів у США дещо збільшилося в лютому вперше за 8 місяців.  Тим не менш поголів’я корів на 96 тис. голів нижче рівня минулого року, що робить позитивний приріст виробництва молока недосяжним.

Rabobank наголошує, що попит на імпорт з боку Китаю в 2022 році розпочався повільніше, зі зменшеними обсягами продукції на 2% до лютого.  «Однак імпорт незбираного сухого молока зріс на 25% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року за перші 2 місяці.  Тим часом імпорт сироватки знизився на 38%.

Rabobank пише, що війна між Росією та Україною додає невизначеності до і без того нестабільного світового молочного ринку.  Ціни на корми, добрива та енергоносії підвищуються, а, високі ціни на енергоносії впливають на всю економіку. 

«В молочному секторі це матиме особливий вплив на енергоємні роботи, такі як розпилювальні сушарки для сухого знежиреного молока, незбираного сухого молока та сироватки».

Rabobank очікує, що цей тиск буде найсильнішим в ЄС, де приблизно третина поставок газу з росії:  «Скачки цін на природний газ можуть перешкодити надходженню молока до заводів, що займаються сушінням молока, хоча позиції заводів із виробництва сиру і сироватки можуть бути трохи кращими».

Підставою для високих цін на енергоносії є те, що, коли ціни на нафту високі, попит на молочні продукти, як правило, зростає в нафтовидобувних економіках. 

«Невизначеність на світових ринках зараз є підтримкою цін на молочні продукти, — йдеться у звіті. — Головний негативний ризик для ринків полягав у тому, що Китай залучиться до російсько-українського конфлікту до такої міри, яка призведе до серйозних санкцій».