Дорожче молоко та енергоносії: як війна в Україні вплинула на переробників Польщі

27 червня 2022, 19:00 1311

Воєнні дії в Україні додали проблем молокопереробним підприємствам Польщі.

Про це в інтерв’ю польським ЗМІ розповів голова правління Спілки молокопереробників Польщі (ZPPM) Марцін Хиджик, повідомляє «Інфагро»

«Наслідки війни в Україні різні, і вони також дуже помітні в молочному секторі. І Україна, і росія, яка потрапила під санкції, були великими постачальниками добрив. Крім того, внаслідок війни виробництво зернових в Україні знаходиться під великим ризиком, що в свою чергу погіршило ситуацію на світовому ринку кормів.  Як наслідок, виробництво молока на фермах стало ще дорожчим, а переговори між молокозаводами та постачальниками — ще складнішими. За пів року закупівельна ціна молока зросла приблизно на 30%», — поділився він. 

За словами експерта, це сталося на фоні зростання цін на енергоносії — в 5-6 разів. 

«У поєднанні з постійно зростаючими витратами на сировину це означає зростання витрат на переробку молока, зростання цін на готову продукцію, оскільки таке зростання витрат не можна покрити шляхом зняття частини націнки або зниження собівартості продукції всіма можливими способами. Крім того, є занепокоєння щодо безперервності постачання електроенергії та газу, що, у разі обмежень, також призведе галузь до витрат або навіть збитків»,— пояснює Марцін Хиджик.

Водночас, як підкреслив експерт, війна в Україні примусила суспільство заощаджувати, зокрема й на продуктах. 

«Ринок молочних продуктів відносно стабільний. Відсоткові зміни виробництва, експорту та імпорту в першому кварталі поточного року порівняно з відповідним періодом минулого року незначні та не перевищують 0,5%», — додав експерт.