Ціни, збут, доходи: як війна змінила ринок ягід на заході України

22 червня 2022, 08:00 2052

Ягідний сезон 2022 року буде досить складним для всіх без винятку виробників. Більшість фермерів цьогоріч не планують розширення плантації або збільшення виробництва, а прагнуть втриматися на тому рівні, який є.

Таку думку в коментарі журналу «Ягідник» висловив керівник ФГ «Агровест-2012» Борис Карабанов, який вирощує суницю садову на Тернопільщині та Рівненщині.

«Ягідний сезон розпочався перш за все з того, що ціни виросли на всі групи товарів. Цьому сприяв і курс долара, і війна, адже значно зменшилися запаси та виникли логістичні проблеми в постачальників. Таким чином, фактично всі товари, а це і засоби захисту рослин, і мінеральні добрива, і різні стимулятори тощо подорожчали мінімум удвічі. Це значною мірою зменшило нашу прибутковість», — зазначає Борис Карабанов.

Окрім того, за словами фермера, спостерігається проблема з пальним, що ускладнює доставку ягоди. Ціни на пальне зросли, а це також зменшує доходи українських ягідників.

Карабанов зазначає, що можуть бути проблеми з реалізацією, зокрема, на внутрішньому ринку. 

«У нас фактично залишився єдиний живий ринок збуту — Львів, де зараз багато внутрішньо переміщених осіб. При цьому спрогнозувати ціну я не можу, але думаю, що високою вона не буде, адже в країні війна, і люди не мають доходів, а полуниця — це не продукт першої необхідності», — вважає він. 

У свою чергу голова правління кооперативного об’єднання на Тернопільщині Михайло Хмарний в коментарі «Суспільному» зазначив, що раніше ягоди привозили із Закарпаття та південних областей, які тепер частково окуповані, тому активізувалися місцеві виробники.

«У попередні роки дехто звузив свою діяльність у полуниці, оскільки ціна була не дуже сприятливою для місцевих виробників. Вони в основному вирощують середню за часом ягоду та пізню. Була велика пропозиція на ягоди і не дуже вдала ціна. Але зараз, враховуючи те, що ціна палива та вартість доставки активно зросли, наші ягідники мають невеличкий плюс за рахунок того, що у них менша вартість доставки, і вони можуть наситити ринок місцевою ягодою», — пояснив Михайло Хмарний.

Він вважає, що протягом літа ціновий ринок ягоди буде таким, як торік, або несуттєво зросте за рахунок вартості перевезень. Останні ціни, за якими члени кооперативів здавали суницю садову, — близько 50 грн/кг. Кооператив також вирощує малину.

«Ми формуємо великі оптові партії і цим цікаві для покупця… І в усіх однаковий сорт для того, щоб виходити на ці оптові партії. Десь сумарно наші кооперативи за площею займають близько 70 га насаджень малини. Минулого року ми вже були сформували партію близько 400 т. На цей рік, я думаю, ми вийдемо на 500 т замороженої готової продукції», — каже Михайло Хмарний.