Чехія наполягає на загальноєвропейському рішенню щодо українського імпорту

10 серпня 2023, 16:15 1564

Міністр сільського господарства Чехії Марек Виборний звернувся до єврокомісара з питань сільського господарства Януша Войцеховського з проханням розглянути ситуацію, що склалася навколо імпорту сільськогосподарської продукції з України до Європейського Союзу.

Про це йдеться у повідомленні чеського міністерства, пише «Європейська правда».

У цілому це стосується зернових та м'яса птиці, які потрапляють на європейський ринок.

«Під час зустрічей з фермерами ми часто говорили про збільшення ввезення сільськогосподарських товарів з України. Я відчув їхню стурбованість цією ситуацією. Саме тому я направив сьогодні листа єврокомісару Янушу Войцеховському з проханням вирішити цю проблему», — заявив Марек Виборний.

За його словами, є потреба вирішити питання логістики, пропускної спроможності транспортних шляхів до третіх країн, маршрутизації виробництва, а також гарантувати харчову безпеку імпортованих товарів та подальше посилення дистрибуції в обрані регіони.

У відомстві зазначили, що під час вирішення нестабільної ситуації на європейських ринках із сільськогосподарськими товарами Чехія вважає за краще знаходити загальноєвропейське рішення, а не одностороннє.

«У поточній ситуації, я вважаю, необхідно зосередитися і на більш довгостроковій перспективі. Щодо поточного врожаю, я повинен знову і знову вказувати на вторинний вплив на частину внутрішнього ринку ЄС, включаючи Чеську Республіку. Я бачу деякі позитивні зміни в структурі виробництва і розвитку цін, однак поточні показники все ще не є сприятливими з погляду торговельного балансу постраждалих товарів», — зазначив у листі Виборний.

У чеському міністерстві зазначають, що зростання імпорту, особливо для зернових, сягає понад 30% порівняно з попереднім періодом. Аналогічна ситуація зберігається і в секторі м'яса птиці.

«Основною причиною ситуації, що склалася, є значне перевищення пропозиції над попитом на ринках ЄС, що було спричинене імпортом української продукції, особливо зернових. Тому вирішувати цю ситуацію необхідно на загальноєвропейському рівні, забезпечивши функціонування коридорів солідарності», — наголошують у відомстві.