Близько 20% молочних продуктів у США заражено пташиним грипом

18 серпня 2024, 16:00 902

Кожен шостий молочний продукт (17%) у роздрібних магазинах США містить неактивний вірус пташиного грипу.

Такі результати дослідження оприлюднило Управління з контролю за продуктами й ліками США (FDA), пише Bloomberg.

Водночас зазначається, що жоден зі 167 зразків, які включали молоко, морозиво, твердий сир, масло, вершковий сир і кисломолочний сир, не містив життєздатного вірусу пташиного грипу H5N1.

Результати показують, що пастеризовані молочні продукти залишаються безпечними для споживання.

Це було друге дослідження FDA після того, як перше в квітні виявило неактивні вірусні частинки в одній п'ятій проб молочних продуктів. 

«Очевидно, що потенційні та реальні наслідки для здоров’я людини викликають велике занепокоєння», — зазначив заступник секретаря з питань маркетингу та регуляторних програм Міністерства сільського господарства Ерік Дібл. 

Жоден із сирих молочних продуктів, які були протестовані, не містив генетичного матеріалу H5N1. У FDA заявили, що вказують на те, що зразки надійшли від неінфікованих корів, і це не означає, що сире молоко безпечне для споживання.

Згідно з даними Центру з контролю та профілактики захворювань, цього року станом на 8 серпня 13 людей дали позитивний результат на вірус, ураженими штамом пташиного грипу H5N1 виявились 189 молочних стад у 13 штатах. Переміщення великої рогатої худоби між штатами збільшиться восени, що є ключовим фактором ризику передачі захворювання.