Війна завдала $8,7 млрд збитків агросектору України

19 квітня 2023, 16:50 1633

Сума прямих збитків, завданих агропромисловому комплексу України за рік повномасштабної війни, складає $8,7 млрд.

За оцінкою експертів проєкту KSE Institute «Росія заплатить», найбільша частка збитків агросектору — через знищення та пошкодження сільгосптехніки, внаслідок чого оціночні втрати виробників складають понад $4,65 млрд. Загалом внаслідок війни пошкоджено або зруйновано 109,6 тис. одиниць сільгосптехніки.

Друга за розміром категорія збитків цієї сфери пов'язана зі знищенням та крадіжками виробленої продукції. Зафіксовано понад 4 млн т знищеної та викраденої готової сільгосппродукції. Сукупна вартість цих збитків оцінюється в $1,87 млрд.

Суттєвих втрат зазнала також інфраструктура для зберігання виробленої сільськогосподарської продукції. Сумарна місткість зруйнованих зерносховищ сягає 8,2 млн т виробленої продукції, а пошкоджених зерносховищ — 3,25 млн т потужностей для одночасного зберігання. Вартість їхнього відновлення оцінюється у $1,33 млрд.

Найбільших збитків війна, розпочата росією, нанесла агросектору Луганської, Херсонської, Донецької, Харківської та Запорізької областей. Ці ж регіони у топ-5 за кількістю пошкоджених та зруйнованих обʼєктів.

Оцінка прямих втрат АПК та сільськогосподарської інфраструктури включає такі втрати:

  • сільськогосподарської техніки, елеваторів та інших зерносховищ;
  • тваринництва від загибелі та забою тварин через неможливість їхнього утримання;
  • виробників багаторічних культур через пошкодження насаджень;
  • бджільництва;
  • факторів виробництва та готової продукції через їх пошкодження та крадіжки.

Вищезазначені втрати оцінюються непрямими методами у поєднанні з державною й регіональною статистикою, а також даними з опитувань агровиробників, проведених у 2022 році.