Жнива з обмеженою кількістю працівників. Як агропідприємства забезпечують безперебійну роботу

15 липня 2023, 07:00 3229

У СТОВ «Нива» на Вінниччині вирощують соняшник, кукурудзу, цукровий буряк, пшеницю та ріпак. За сприятливих погодних умов збір урожаю планують розпочати після 15 липня, але в цю гарячу пору господарству не вистачає працівників.

Про це AgroPortal.ua розповів власник підприємства Сергій Царюк.

«Серед культур найбільш рентабельним цього сезону буде цукровий буряк. Цього року ми посіяли його лише 100 га, наступного плануємо збільшити площу до 300 га. Це культура для нас не нова, садили її й раніше, але останнім часом була пауза у 8 років. Зараз, за підрахунками, ми вже бачимо, наскільки цукровий буряк вигідний», — зазначає Сергій Царюк.

У СТОВ «Нива» ще до подорожчання і початку жнив запаслись дизпаливом. За словами директора підприємства, запасів має вистачити до кінця сезону в повному обсязі. Є проблеми з працівниками — зі 170-ти мобілізували більше 20-ти. Задля забезпечення безперебійної роботи наразі доводиться розподіляти обов’язки між тими, хто лишився.

propData.content.image
Сергій Царюк, власник СТОВ «Нива»

Ми одночасно можемо зберігати 10 тис. т зернових. У нас все на своїх складах. Щодо нового врожаю, то пшеницю плануємо продавати пізніше, за кращої ціни, а ріпак відразу — не з-під комбайну, звичайно, а будемо ловити кращу ціну. Ріпаком у нас засіяно 800 га. Якщо порівнювати з минулим сезоном, цього року ціна на нього буде значно нижчою.

За його словами, вони мають власний автопарк автомобілів-зерновозів, тож із логістикою проблем немає. Минулого року підприємство напряму возило збіжжя у порти Дунаю, цього року планують робити так само. Зараз головне завдання — зібрати врожай, а далі вже все залежатиме від того, з ким буде укладений договір.


Тетяна Ярмоленко, AgroPortal.ua