За рік картопля зросла в ціні майже на 150%

25 вересня 2024, 08:40 893

Вартість картоплі на гуртовому ринку «Шувар» (м. Львів) нині у середньому складає 17,3 грн/кг, що на 147% більше ціни минулого року, яка складала у цей час 7 грн/кг.

Про це AgroPortal.ua розповіла керівник відділу маркетингу оптового ринку сільськогосподарської продукції «Шувар» Тетяна Попович.

За її словами, на даний момент ситуація з картоплею в Україні характеризується стабільною пропозицією, але з певними регіональними особливостями.

propData.content.image
Тетяна Попович, керівник відділу маркетингу оптового ринку сільськогосподарської продукції «Шувар»

Основними регіонами вирощування традиційно залишаються північні та західні області України, такі як Житомирська, Вінницька, Львівська та Волинська. Цього року частина обсягів також забезпечується з центральних регіонів, де фермери активно збільшують виробництво. Урожай картоплі 2024 року виглядає досить стабільним, незважаючи на попередні побоювання щодо погодних умов, особливо засухи в серпні. Однак варто відзначити, що окремі регіони все ж можуть відчути зменшення врожайності через погодні аномалії.

Тетяна Попович відзначає, що є ймовірність, що в найближчий місяць ціни на картоплю можуть зрости через збільшений попит на тлі зменшення пропозиції ранньої картоплі та переходу до збирання пізніх сортів. Однак суттєвого стрибка цін не очікується, оскільки загальний обсяг пропозиції залишається на стабільному рівні.

«Серед головних факторів, що можуть вплинути на подорожчання, погодні умови (особливо в разі затяжних дощів під час збирання врожаю), а також зростання витрат на енергоносії та логістику»,  прогнозує Тетяна Попович.


Світлана Цибульська, AgroPortal.ua